Jak omezit chůtě na fastfood?
Chuť na hranolky, smažený sýr, brambůrky nebo třeba přeslazený čokoládový pohár z fast foodu nemusí znamenat, že jste „rozežraní“. Často je to signál nedostatku některé látky. Dál je to na vás. Podlehnete, nebo si místo hranolků dáte rybu se zeleninou?
Co jíst, když „máme chutě“
Chuť na cukrovinky, bonbony, dorty může být signálem nedostatku chromu, který pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Zkuste si dát fazole nebo brokolici, které jsou jeho zdrojem.
Těžké sacharidy, obsažené v bílém pečivu nebo těstovinách, můžeme nahradit banánem, vajíčkem natvrdo nebo směsí oříšků, které obsahují dostatek aminokyselin (především tryptofanu), jehož nedostatek se projevuje právě chutí na zmíněné sacharidy.
Chuť na červené maso zase signalizuje nedostatek železa. Klidně si ho dopřejte, odborníci se shodují na tom, že minimálně jednou týdně bychom si měli zajít na pořádný steak. Zkuste si k němu ale nedávat hranolky či kopu brambor, ale třeba salát. Železo obsahuje také čočka nebo dýňová semínka.
Chuť na kyselé okurky, citron nebo kyselé džusy může být signálem nerovnováhy žaludečních šťáv, které zase mají na svědomí horší zažívání. Zkuste si srovnat žaludek probiotiky, která najdete například v jogurtu.