Čeho jíst a pít méně, abyste byli zdravější?
Během dne jezte takový počet jídel, který vám vyhovuje, a zároveň se zkuste přiblížit pravidlům zdravého talíře. Vyhněte se jídlům mimo váš plán, zejména nevědomému svačení a uždibování, divili byste se, kolik energie je možné takto zbytečně přijmout.
Energie v malé lžičce arašídového másla jen tak na chuť, kousek čokolády, trochu pečiva s pomazánkou nebo káva se sladkým sirupem se přes den nasčítá a může dělat i několik stovek kalorií, a sabotovat tak vaši snahu zhubnout. Díky tomu získáte daleko efektivnější kontrolu nad svým energetickým příjmem, aniž byste museli počítat kalorie.
Jakmile si tato pravidla osvojíte, udělejte si například v neděli ráno po toaletě kontrolní den, kdy se zvážíte, přeměříte základní tělesné obvody a hodnoty si poznamenáte do deníku nebo do tabulky, kde budete sledovat váš progres. Podle dílčích výsledků budete lépe schopni reagovat na změny a zjistíte, kdy na jídle přidat, nebo kdy naopak ubrat.
Za dva týdny v neděli se opět zvažte a přeměřte za stejných podmínek. Pokud se u vás neobjevil pokrok, je potřeba se buď více hýbat, snížit energetický příjem, nebo tyto dva přístupy kombinovat. Jednoduše si zhruba ke dvěma denním jídlům snižte porci sacharidů a za další dva týdny uvidíte, jak se tato změna promítla na sledovaných parametrech.