Večeře
Zdravé večeře - recepty
Těstoviny s pórkem a lososem
Nejprve osolíme a opepříme 250 gramů lososa a na olivovém oleji ho opečeme. Můžeme samozřejmě použít i klasický olej. Když je dostatečně orestovaný, vyjmeme lososa na talíř a v pánvičce podusíme ještě pórek. Pak už zbývá jen uvařit těstoviny. Losos je ideální na slabší plátky. Pokud ho děláte na pánvičce, tak by měla být s nepřilnavým povrchem a použijte olej.
Kuskusový salát s hráškem
Kuskus je dobrý a výživný naslano i na sladko. Já vám povím, kterak se dobře najíst kuskusového salátu s hráškem. Obrázek je jen ilustrativní a zobrazuje spíše kuskusový salát nasladko, podobný kuskusové kaši v jiném článku. To nic nemění na tom, že si v něm lze představit hrášek a papriku. V podstatě pak pokrm vypadá jako rizoto, ale místo rýže se tam skvěje méně využívaný kuskus.
A jaký že je to ten postup? Máme hrnek kuřecího vývaru a hrnek kuskusu. Vývarem zalijeme kuskus a zatímco pod talířkem bobtná, nakrájíme papriku a přidáme ji k hrášku. Tyto suroviny pak do kuskusu jen vmícháme. Zakápneme trochou olivového oleje, osolíme, opepříme a jako třešničku na dortu můžeme dochutit pár kapkami citrónu. Vidíte – a je hotovo.
Houbový Kuba
Kuba z krupek nemusí být jen pokrmem na Štědrý den. Stejně jako si můžete udělat kapra kdykoli v roce (a to vřele doporučujeme), lze dost dobře v kterýkoli den uvařit také houbového kubu. Celý postup spočívá jen v tom, že přivedeme k varu krupky lámanku a do nich přidáme prolisovaný česnek, sůl a houby. Kdo tuto poslední surovinu nemá rád nebo pokud zrovna neroste a nemáte ji ani usušenou, lze ji zcela vynechat a pokrm neztratí na působivosti.
Brambory s pažitkou a tvarohem
Dáme vařit brambory. Mezitím si nastrouháme tvrdý sýr a po uvaření brambor je jím posypeme. Také nasekáme pažitku a tou dílo ozdobíme. Polijeme máslem a podáváme.
Houbová smaženice
Na pánvi rozpustíme máslo a restujeme na něm cibuli a houby spolu s rozklepnutými vejci. Dílo završíme dochucením solí a pepřem. K smaženici přikusujeme chléb.
Omeleta s brokolicí
Pokrájíme půl kilogramu brokolice na menší růžice a očištěnou mrkev na kolečka. Dvě lžíce másla a 3 lžíce oleje rozpustíme na pánvi. Když na ní zeleninu orestujeme, přidáme sůl a pepř. Ze směsi uděláme 4 části, z nichž každou zvlášť postupně vložíme na pánev a usmažíme s rozšlehaným vajíčkem. Je to rychlá večeře, která potěší. Dobrou chuť.
Tortilly s kuřecím masem
Tato výborná pochutina se skládá z masové směsi a tortill. Podívejte se, jak je to jednoduché!
Směs: Nejprve si na oleji osmahneme 200 g kuřecích prsou. Přidáme nakrájenou cibuli, sůl, 1 lžičku cukru. Potom přilijeme 25 ml sójové omáčky. Po zamíchání zahustíme moukou a za chvíli je hotovo.
Tortilly: 70 ml vody smícháme se 100 g hladké mouky, přidáme lžíci oleje a sůl. Z toho uděláme těsto a z něho 2 placky. Opékáme na oleji každou stranu 3 minuty.
Tortilly naplníme masovou směsí, ledovým salátem, který natrháme na kousky, a další zeleninou, jako jsou rajčata a jiné ingredience, jež nás napadnou. Je to perfektní večeře.
Obecně kuřecí maso je velmi rychlé na přípravu a můžete ho při rychlé večeři kombinovat i s rýží. Přečte si článek o 3 receptech na kuřecí kousky s rýží.